Velika planina – Pohod skozi naravo in zgodovino

Velika planina – Pohod skozi naravo in zgodovino
5 glede na 15 glasov.

Izognite se nepotrebni vožnji. Poiščite idealno nastanitev.

LOKACIJA – Kamnik, Slovenija

Prispevek

Velika planina

Vreme

Kamnik

pretrgana oblačnost 12° C 8° C | 15° C 1 m/s 100 % 1015 hPa
  • 16.07.2019 jasno 25° C
  • 17.07.2019 pretežno oblačno 24° C
  • 18.07.2019 rahel dež 21° C

Izhodiščna točka

Izhodišče: Stahovica (443 m.n.m.)
Cilj: Velika planina (1666 m.n.m.)
Naziv pohodniške poti: /
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
3 ure 45 min

Višinska razlika: 1223 m

wtfdivi014-url2

Fotografije

Velika planina – Planota z idiličnim pastirskim naseljem

Velika planina je visokogorska planota V Kamniško-Savinjskih Alpah. Najvišja točka je Gradišče in doseže višino 1666 metrov nad morjem. Čudovita in idilična pohodniška destinacija vas bo navdušila z naravnimi lepotami, a tudi z zgodovino, ki se razkriva skozi mnoge znamenitosti. Pastirsko naselje, Kapela Marije Snežne, jami Vetrnica in Dovja Griča itd…

Pastirsko naselje

Posebnost na evropski ravni, pastirsko naselje velja za eno zadnjih tovrstnih naselji v Evropi. Značilna arhitektura je motiv neštetih fotografij obiskovalcev in predstavlja sinonim za alpsko idilo slovenskega gorovja. Hišice oz. “bajte” (starinski izraz) pokrivajo smrekovi skodli. Od junija do septembra je naselje kraj, kjer lahko poskusite mnoge domače dobrote in je svojevrsten kulinarični korak v zgodovino.

Kislo mleko in žganci v objemu čudovite narave resnično teknejo, sploh po dolgem pohodu, ki ga lahko začnete iz mnogih izhodiščnih točk. Moja pot se je začela v nekaj manj kot štiri ure hoje oddaljenem naselju Stahovica.

Poleg samega naselja, pastirjev in domače hrane, je ena večjih znamenitosti Kapela Marije Snežne. Znano je, da je bila požgana s strani nemške vojske (druga svetovna vojna), a je pobuda pastirjev vodila k obnovi oz. vnovični postavitvi, ki se je zgodila leta 1988. Kapela Marije Snežne je na tej točki stala tudi pred požigom, torej pred drugo svetovno vojno. V povezavi s Kapelo, ki je posvečena Mariji Snežni, se 5. avgusta obeležuje praznik, ki je za naselje posebnega pomena in vrednosti.

Vse omenjene značilnosti Velike planine in okolice dodatno bogati vedno zanimiva mati narava. Jami Mala in Velika Vetrnica sta čudoviti geološki zanimivosti, sploh upoštevajoč dejstvo, da v jami Velika Vetrnica najdemo sneg tudi v poletnih mesecih.

Korak sem, korak tja – Tudi do 20 kilometrov hoje.

Če se pohoda na Veliko planino lotite na moj način, potem boste prvi korak naredili v naselju Stahovica. Tako boste veliko naredili zase v smislu gibanja in zdravja, hkrati pa zelo veliko za čudovito naravo, ki potrebuje nežnost in skrbnost bolj kod kadarkoli prej. Pohod bo tako, če ne boste preveč zavijali na druge točke, trajal približno 3 ure in pol. Če ste v pohodniškem duhu bolj kot jaz in vas žene raziskovalna vnema z naravnost otroško radovednostjo, bo pohod mnogo daljši.

Prva tretjina poti – Sveti Primož in Sveti Felicijan

Čudovita, zgodovinsko zanimiva razgledna točka na 826 metrih nadmorske višine. Cerkev Svetega Primoža in Felicijana je priložnost za prvo malico, hkrati pa ponuja prelep razgled. Dviga se približno uro hoje od izhodiščne točke, 383 m nad naseljem Stahovica.

Na kratko o cerkvici

Cerkev Svetega Primoža in Felicijana je bila zgrajena v 12. stoletju, sedanjo podobo pa je dobila v 16 stoletju. Posvečena svetnikoma Primožu in Felicijanu, ki sta umrla kot mučenika v času cesarja Dioklecijana. Prelepe srednjeveške poslikave govorijo pozitivne in žalostne zgodbe. Od pohoda Treh kraljev proti Betlehemu, mimo upodobitve življenja Marije, do katastrof, kot so lakota, kuga in Turški vdori. Zgodovina točk, kot je cerkev Svetega Primoža in Felicijana je neusahljiv vir za prispevke in potepanje skozi čas.

Druga tretjina poti – Pirčeva planina in Dom na Kisovcu

Po daljši hoji skozi gozd, mimo razgledne poti, s katere se odpira pogled na dvatisočake (in višje gorovje), boste na 1275 metrih nadmorske višine prispeli do Doma na Kisovcu, do katerega je možen dostop tudi z avtomobilom, a vas želim povabiti k odločitvi, da se z avtomobilom ne odpravljate v objem tako čudovite narave in to možnost prepustite bodisi nuji, bodisi ljudem, ki drugače resnično ne bi mogli doživeti lepot Velike in Male planine ter točk pred samim vrhom. Z avtomobilom gremo takrat, ko imamo ob sebi nekoga, ki tako dolge poti fizično ne bi zmogel.

Dom na Kisovcu ima klasično gostinsko ponudbo, skupaj s prenočiščem. Prijazno osebje in prelepa okolica sta dobra končna ali vmesna točka pohodniške avanture. Gozd vam bo omejil razgled, a okolje je zelo prijetno in sproščujoče. Vsekakor vredno obiska. Od doma na Kisovcu sem pot nadaljeval proti Veliki planini, vmes sem se ustavil na malici pri gospodu, ki je skrbnik hleva pašne skupnosti. Hlev stoji sam, na robu doline v smeri Velike planine. Skupaj z njegovim pastirskim kužkom Blekijem smo uživali v okusnih mesninah in domačem siru. Ravno ta gospod je razlog, da vas tudi v svojem prispevku vabim k premisleku o obisku okolja z avtomobilom. Na dušo mi je položil tudi prošnjo, naj nad živino ne preletam z dronom, kar sem tudi spoštoval. Ko sem ga vprašal, če ga moti snemanje z dronom je rekel, da ne, a da kravice tega verjetno ne marajo na način, kot si mi to predstavljamo. Če ima prav ali ne, me ne zanima, pomembno je, da spoštujem kar mi veleva nekdo, ki je tam doma in ne vsiljujem ničesar. Nenazadnje, šel sem na pohod v naravo.

Pohod na Veliki planino je čudovito doživetje, vredno ponovitve. Čudovita narava, dobri ljudje, kulturna in naravna dediščina, okusna hrana in preprosto nekaj, kar je potrebno doživeti. Kot vsak vzpon, vsak pohod, tudi tega vsekakor ponovim.

Velika planina

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji