Pohodniške osnove – Za varno avanturo!

Pohodniške osnove – Za varno avanturo!
5 glede na 7 glasov.

Pohodniške osnove za varno avanturo

Pohodništvo ponuja čudovite izkušnje v naravi in spektakularne razglede, ki so lahko enako dih-jemajoči, kot je sam pohod. Da bi bili čimbolj pripravljeni, je najboljši pristop pred vsakim pohodom, da si ustvarimo seznam potrebščin in pomembnih infromacij. Začnite s pridobivanjem informacij o regiji, ki jo boste obiskali, analiziranju vremenskih razmer (vremenska napoved, kamere…), razmišljanju o tem koliko vode potrebujete, hrane itd. Pakiranje stvari vnaprej, z mislijo na nižjo težo prtljage, je ključnega pomena. Ne pozabite, da lahko tudi nekaj tako lepega, kot je pohodniški izlet, naleti na neželene situacije, zato se vedno pripravite. Članek tukaj je pohodniški nasvet, vendar upoštevajte, da je to le informativen opis, ki je lahko zgolj nasvet pri načrtovanju.

Če pride do neprijetnih situacij in niste pripravljeni, lahko to uniči vaše potovanje ali vas celo postavi v neposredno nevarnost.

wtfdivi014-url2

Fotografije

  1. Nikoli ne precenjujte svojih sposobnosti. Spoznajte svoje sposobnosti v smislu vzdržljivosti, žeje, fizične moči ipd.
  2. Oseba potrebuje (v res najnižjem minimumu) najmanj 1L vode na dan. Fizično zahtevnejša aktivnost minimum seveda dviguje.
  3. Oblačenje v plasteh pomeni več toplote.
  4. V gorah se vreme hitro spreminja. To pomeni, da že ena ura pomeni veliko razliko. Vedno preverite vremenske razmere pred pohodom. Če nas sonce spremlja na poti navzgor, upoštevajte, da lahko padec temperature v večernih urah ustvari majhen ledeni film na isti poti pri povratku. Kondez hitro zmrzuje na skalah, klinih itd.
  5. Vedno imejte pri sebi uporabno orodje. “Švicarski nožek” vam lahko v dramatičnih razmerah reši življenje.
  6. Dereze in cepin naredijo vzpon in spust veliko varnejši. Hkrati naj vam bo to na seznamu najosnovnejše opreme za pohode v snegu in ledu. Plezalci to vedo, pohodniki pa radi pozabijo.
  7. Arašidovo maslo je fantastična “za vsak slučaj” hrana v nahrbtniku. Zasede malo prostora, ne predstavlja velike teže in vsak zalogaj je energijsko enkraten, pa tudi (vsaj zame) okusen.
  8. Na dnu mojega 50-litrskega nahrbtnika imam zloženo majhno, a toplo odejo.
  9. Vedno s seboj: Svetilka, vžigalice, majhno povečevalno steklo, dodatne vezalke. S temi štirimi predmeti lahko naredite veliko stvari, verjemite.

Nekaj koristnih vprašanj in iztočnic

Ali potrebujem dodatna oblačila, morda par ali dva dodatnih nogavic? Nikamor brez kakovostnih pohodnih čevljev. Morda bom potreboval/a tople rokavice? Zložljive palice lahko nosim na nahrbtniku, v njem pa naglavno svetilko z rezervnimi baterijami. Sonce je v gorah lahko močno, zato so sončna očala z UV zaščito skoraj nujna. Razmislite tudi o nakupu dobre GPS ure s kompasom, mogoče dobro pride daljnogled itd.

Skratka, pomislite na situacije in kaj želite početi v naravi. Z dobrim razmislekom lahko smiselno in učinkovito skrčite ali (po potrebi) razširite svoj seznam. Želim vam neskončno varnih korakov in spektakularne razglede.

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji