Pogled na Triglav z gore Stol

Pogled na Triglav z gore Stol
5 glede na 6 glasov.

Izognite se nepotrebni vožnji. Poiščite idealno nastanitev.

LOKACIJA – Begunje na Gorenjskem, Slovenija

Prispevek

Stol

Vremenska napoved

Žirovnica

pretrgana oblačnost 16° C 11° C | 22° C 0.5 m/s 82 % 1015 hPa
  • 16.07.2019 jasno 26° C
  • 17.07.2019 pretežno oblačno 24° C
  • 18.07.2019 dež 20° C

Izhodiščna točka

Izhodišče: Valvasorjev dom 1181 m.n.m. 
Cilj: Stol 2236 m.n.m. 
Naziv pohodniške poti: Žirovniška pot
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
3 ure 30 minut

Višinska razlika: 1080 m

V zimskem času je priporočena uporaba cepina in derez. Pred pohodom preverite vremenske pogoje s pomočjo spletnih kamer in vremenske napovedi.

GPS do izhodišča

wtfdivi014-url2

Fotografije

Stol, Triglav in planinska kavka

Triglav je s svojimi 2864 m.n.m. najvišja gora v Julijskih Alpah in Sloveniji na sploh. Fotografije v galeriji, na katerih je moč videti tudi Triglav, so nastale pri pohodu na Stol, ki je z 2236 m.n.m. navjišji vrh Karavank. Na Stol se povzpnemo od Valvasorjevega doma, ki se nahaja na južni strani Belščice. Lokacija je znana tudi po rudniku železove rude. Valvasorjev dom je naziv, ki ga je poslopje prejelo po znanem pisatelju in za slovensko zgodovino izredno pomembnemu gospodu. Verjetno ste uganili, da je ta gospod Janez Vajkard Valvasor.

Valvasorjev dom ima poseben delovni čas. Upravitelj doma je Planinsko Društvo Radovljica. Sezonski delovni čas pomeni, da je v času sezone vedno odprt, v zimskem času pa ob vikendih in praznikih.

Valvasorjev dom je že sam po sebi prijeten pohodniški cilj, na katerega se lahko odpravite s Koroške bele ali Poljan. Pohod v tem primeru traja nekje med 1h 30 min – 2h. Če si pa želite nekoliko daljši pohod za nekoliko večji izziv potem pohod podaljšajte do vrha prelepe gore Stol. Čez Žirovniško planino vam pohod do vrha Stola vzame med 3 in 4 ure.

 

Ptice na fotografijah – Planinska kavka

Planinska kavka je ptica iz družine vran. Zraste nekje med 35 in 40 cm. Prepoznavna je po svojih rdečih nogicah, črnem, čudovito bleščečem perju in rumenem kljunu. Planinske Kavke srečamo na strmih pobočjih gorovja, na višini nad 1600 metrov nadmorske višine.

Gozdna meja je med 1600 in 1800 metrov nad morjem.

Domovanje si ureja v skalovju in samičke enkrat letno izležejo med 3 in 6 jajčk. Poleg dejstva, da so to ptice z najvišjim gnezdenjem je omembe vredno tudi dejstvo, da za gnezdo poleg samičke skrbi tudi samček.

Stol

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji