Otliško okno, Otliški maj – Vipavska dolina in Ajdovščina

Otliško okno, Otliški maj – Vipavska dolina in Ajdovščina
4.9 glede na 15 glasov.

Izognite se nepotrebni vožnji. Poiščite idealno nastanitev.

LOKACIJA – Vipava, Slovenija

Prispevek

Otliško okno, Otliški maj, Ajdovščina

Vreme

Ajdovščina

pretrgana oblačnost 26° C 22° C | 31° C 1.5 m/s 36 % 1013 hPa
  • 17.07.2019 oblačno 27° C
  • 18.07.2019 rahel dež 25° C
  • 19.07.2019 pretrgana oblačnost 27° C

Izhodiščna točka

Izhodišče: Izvir reke Hubelj (220 m.n.m.)
Cilj: Otliški maj (847 m.n.m.) / Otliško okno (800 m.n.m.)
Naziv pohodniške poti: /
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
1 ura 30 min

Višinska razlika: 580 m

GPS do izhodišča

wtfdivi014-url2

Fotografije

Otliško okno, Otliški maj in potepanje po Krasu

Severno od Ajdovšine se dviga Trnovska planota, Gora. Vzdolž celotne planote je več posameznih vrhov, med katere sodita tudi 847 metrov visok Otliški maj in 961 metrov visok Kovk. Vrh planote sestavljata tudi dva zaselka, ki imata zanimiva naziva: Sibirska in Kitajska, a nista edina dva. Poleg mnogih samotnih kmetij sta tukaj še vasi Kurja in Cerkovna.

Otliško okno je ena izmed neštetih geoloških zanimivosti kraškega sveta. Naravna znamenitost, ki je prikaz moči erozije in korozije, je resnično nekaj posebnega. Če želite tudi sami doživeti pogled v dolino skozi to, 10-12 metrov visoko in 6-7 metrov široko “okno”, se boste morali povzpeti na višino dobrih 800 metrov. Otliško okno boste uzrli v drugi polovici vzpona. Za izhodišno točko predlagam Izvir reke Hubelj. Pot pelje skozi gozd in proti vrhu postane vse bolj razgledna. Vmes boste prispeli do točke s tablo Malo Otliško okno, ki je približno 20 metrov nižje od cilja.

Pogled z vrha je čudovit. Proti jugovzhodu je Kovk in v ozadju se razkrije Nanos. V vznožju planote je lepo vidna Ajdovščina in Vipavska dolina ter posamezne vasi in kraji, kot so Lokavec, Dobravlje, Vrtovin, Potoče, Velike Žablje itd. Z otliškega okna proti zahodu vidite planoto, na kateri je tudi nekaj zanimivih pohodniških točk, kot so 1185 metrov visok Čaven, 1237 visok Veliki rob in enako visok Kucelj ter južni obronki Trnovskega gozda. Razgled na omenjene točke je najlepši, če se povzpnete na Otliški maj.

Legenda o Otliškem oknu

(Poenostavljena zgodba. Originalna legenda je vidna na fotografiji.)

Jezus in Sv. Peter sta hodila po svetu. Na poti skozi tukajšnje kraje sta si želela oddahniti v senci. Jezus je pokazal proti Čavnu in dejal, da gre za hrib, ki ga podpirajo zlati stebri, spodaj je pa zlato jezero. Hudič, ki ju je skrivoma spremljal, je to slišal in želel zlate stebre zase. Ko je dobil priložnost, je dvignil Čaven, a ga je teža bremena tako potisnila, da se je opotekel in z rogom udaril ob skalo s tolikšno silo, da je naredil današnje Otliško okno. Po legendi je vidna tudi Hudičeva stopinja, saj se je z nogo močno uprl ob tla, da so se mu pogreznila.

O Trnovskem gozdu

Trnovski gozd je del Dinarskega gorovja, ki se razprostira na širokem območju in je sestavljen iz planot Nanos, Hrušica, Banjška planota, vse tja do doline Trebušice. Značilnost Trnovskega gozda je predvsem kraška sestava, kar pomeni, da po celotnem delu najdemo mnoga brezna, griče in jame, med katerimi je tudi svetovno znana, 650 metrov globoka in kar 4 kilometre dolga Velika ledena jama.

Angelska pot oz. Tematska Pot po Angelski Gori

Če imate prost dan in si želite videti večji del planote, doživeti zanimivost kraškega sveta in stopiti na mnoge točke, ki ponujajo čudovit razgled, potem nadaljujte pot po Angleski poti (označena) oz. Angelski gori. Pohod po tej tematski poti lahko spremenite v celodnevno, nepozabno avanturo. Kot družina lahko načrtujete nezahteven pohod, saj do vasi Otlica (ki je naziv dobila po “votli gori”) lahko pridete z vozilom. Če si zaželite malenkost daljši pohod in malenkost večji izziv, se pa do vrha povzpnite od izvira Hublja in pot nadaljujte naprej.

Otliško okno je skupaj s celotno okolico čudovit pohodniški cilj, z mnogo zanimivimi točkami in prelepim razgledom.

Otliško okno, Ajdovščina

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji