Kriška gora in koča na Kriški gori

Kriška gora in koča na Kriški gori
5 glede na 8 glasov.

Izognite se nepotrebni vožnji. Poiščite idealno nastanitev.

LOKACIJA – Cerklje na Gorenjskem, Slovenija

Prispevek

Kriška gora

Vremenska napoved

Kriška gora

pretrgana oblačnost 13° C 9° C | 18° C 1 m/s 100 % 1015 hPa
  • 16.07.2019 jasno 25° C
  • 17.07.2019 pretežno oblačno 24° C
  • 18.07.2019 dež 20° C

Izhodiščna točka

Izhodišče: Gozd (891 m.n.m.)
Cilj: Koča na Kriški gori (1471 m.n.m.)
Naziv pohodniške poti: lažja pot
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
1 ura 30 min

Višinska razlika: 580 m

 

V zimskem času je priporočena uporaba cepina in derez. Pred pohodom preverite vremenske pogoje s pomočjo spletnih kamer in vremenske napovedi.

GPS do izhodišča

wtfdivi014-url2

Fotografije

Na zahodnem delu slemena Kriške gore stoji koča, ki jo je leta 1950 delno zgradilo planinsko društvo Križe, zaključili so jo pa leta 1953, dočim je leta 1963 dobila še prizidek z jedilnico in skupnim ležiščem. 12 let pozneje Kriška gora dobi tovorno žičnico, ki jo speljejo iz bližnje  Gozd. Koča je dobila več prenov in zadnja, s katero so kočo povečali in obnovili, je bila leta 1981. 10 let pozneje so staro kočo podrli in zgradili novo, ki so jo v letih ’91 in ’93 dodatno opremiljali in pozneje namestili tudi sončne celice, eko-wc itd. Leta 2006 je koča priklopljena tudi na javno električno omrežje. Danes koča ponuja veliko prostora za posedaje (80 sedežev), 20 ležišč, elektriko, tovorno žičnico, v neposredni bližini pa tudi vzletišče za jadralne padalce. Prostore ogrevajo s pečmi in celotna koča tako ponuja precej udobja 1471m nad morjem.

Poleg naštetega se s Koče na Kriški gori razprostira čudovit razgled proti vzhodu in zahodu, tudi jugu. Če nadaljujete pot nekoliko naprej proti gori Tolsti vrh, se razgled odpre tudi proti severu. Pogled seže daleč naprej, čez ljubljansko kotlino, globoko v Slovenijo. Na drugih straneh je pa videti veliko vrhov in dolin.

Na fotografijah se lepo vidi Šmarna gora in Grmado v Ljubljani, Šmarjetna gora na nad Kranjem in Jošt. Če boste malo raziskovali horizont, boste uzrli del Posavskega hribovja, Polhograjskega hribovja in Škofjeloškega pogorja. Lepo je videti Storžič, katerega vrh se razkrije iznad Tolstega vrha. Desno od Storžiča se razkrije košček Krvavca. Na drugi strani, če pot nadaljujete po Kriški gori, proti Tolstemu vrhu, boste videli čudoviti Stol in Begunjščico, Košutno in doline.

Kriška gora je čudovit, nezahteven vzpon, ki s svojimi, ne tako visokimi 1471 metri ponuja razgled in nepozavno doživetje.

Kriška gora

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji