Iški vintgar

Iški vintgar
5 glede na 16 glasov.

Izognite se nepotrebni vožnji. Poiščite idealno nastanitev.

LOKACIJA – Ljubljana, Slovenija

Prispevek

Iški vintgar

Vreme

Iški vintgar / Ljubljana

pretrgana oblačnost 12° C 8° C | 16° C 1 m/s 100 % 1015 hPa
  • 16.07.2019 jasno 27° C
  • 17.07.2019 delno oblačno 28° C
  • 18.07.2019 dež 21° C
wtfdivi014-url2

Fotografije

Iški vintgar, Ljubljansko barje in najsterejše kolo na svetu

Iski Vintgar Ljubljansko Barje Ljubljana Reka Iska Dom V Iskem Vintgarju 3Iški vintgar je priljubljena izletniška točka, oddaljena dobrih 20 kilometrov iz Ljubljane v smeri kraja Ig. Čudovita narava v soteski reke Iške ponuja neskončne možnosti za aktivnosti na prostem. Kolesarjenje, pohodništvo, plezanje, kampiranje in piknike.

v poletnih mesecih je Iški vintgar obiskan predvsem kot lokacija za ohladitev v vročih dneh, a je to čudovita točka in naravni biser vreden obiska skozi celo leto. Iški vintgar je tudi geološko izredno zanimiv. Predstavlja naravno razmejitev Dolenjske in Notranjske, ki so jo skozi milijone let ustvarili močni tektonski premiki in reka Iška. Slikovita soteska, ki vam po obisku zagotovo ostane v lepem spominu.

O domu

Dom v Iškem vintgarju se nahaja na nadmorski višini 360m. Zgrajen je bil leta 1947 in sprva zgolj leseno poslopje, ki leta 1955 dobi tudi prvo zidano stavbo, današnje gostišče. Dom je hkrati izhodiščna točka v mnoge smeri. Od tukaj se lahko podate na 1h 30min dolg pohod proti Vrbici, 2h 30min dolg pohod v smeri Krvava peč ali 4h 45min korakov v smeri Kurešček. Če želite doseči 1107m visok krim, boste od doma v vintgarju do vrha Krima hodili dobri 2h.

O reki

Reka Iška izvira v vzhodnem delu Notranjske in se izliva v reko Ljubljanico. Dolga je nekaj več kot 30 kilometrov.

Ljubljansko barje

Ljubljansko barje pokriva kar 163 km². Močvirnato področje, ki ob poplavah postane največje slovensko jezero. (vir: Wikipedia) Ljubljansko barje je znano po svoji rastlinski in živalski raznovrstnosti, zgodovinsko pa predvsem po naselbinah oz. takoimenovanih koliščih. Kolišča so bila naselbine, ki so so jih postavili prvi poljedelci pred pribižno 6500 leti. Dve naselbini oz. ostanki le-teh pri Igu soleta 2011 vpisani v register Unescove kulturne dediščine.

ZANIMIVOST: Na področju je aprila 2002 najden dvokolesnik. Arheologi ocenjujejo, da je najdba stara okrog 5300 let, kar pomeni, da gre za najstarejše najdeno kolo v svetu.

Iški vintgar

Kontakt

N

Caelum Natura Partnerji

Preprosto najboljši!

Odlične storitve - Gostovanje in naročilo domen

 

 

Želite tudi vi sodelovati s Caelum Natura?
VEČ INFORMACIJ

 

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji