Grad Smlednik in tisočletna zgodovina.

Grad Smlednik in tisočletna zgodovina.
5 glede na 4 glasov.

Vremenska napoved

Smlednik

delno oblačno 25° C 23° C | 29° C 2.1 m/s 57 % 1017 hPa
  • 18.06.2019 oblačno 27° C
  • 19.06.2019 jasno 30° C
  • 20.06.2019 jasno 31° C

Izhodiščna točka

Izhodišče: Valburga 357 m.n.m. 
Cilj: Smlednik / Stari grad 517 m.n.m. 
Naziv pohodniške poti: Pot čez Kalvarijo
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
20 min

Višinska razlika: 160 m

GPS do izhodišča

wtfdivi014-url2

Fotografije

Smlednik

Vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore se nahaja ruševina srednjeveškega gradu Smlednik. Prva omemba Smlednika sega v leto 1136, prva omemba kraja pa v leto 1118. Prvi smledniški graščak je bil Urh (nemško Udarlikus), s katerim je prva omemba tudi povezana.https://www.caelum-natura.si/sl/smarna-gora-grmada-soncni-zahod-in-reka-sava
Glede na bogato zgodovino celotnega področja ne preseneča dejstvo, da se je skozi zgodovino tukaj zgodilo nekaj najbolj odmevnih, s slovenstvom povezanih srednjeveških dogodkov. Skupno kar 15 večjih uporov, med katere sodi tudi Veliki slovenski kmečki upor, ki se je zgodil leta 1515. Smlednik je znan tudi po odpravi tlačanstva leta 1848. Dejstvu, da je grad Smlednik dolgo časa prepuščen zobu časa priča tudi Valvasorjev zapis, ki omenja propad in zapuščenost, nekoč težko osvojivega gradu.

Takoj pod gradom se nahaja zelo zanimiva upodobitev Golgote oz. Jezusovega križanja. Križanje je upodobljeno s slikami, ki so naslikane na notranji strani 14 majhnih kapelic (glejte slike). Pot mimo kapelic nato privede do treh razpel na vrhu in v sredini je seveda Jezusovo telo. Zgrajene leta 1772, kapelice sodijo v obdobje Rokokoja. Celotna kompozicija je skozi čas bila obnovljena še dvakrat, in sicer v letih 1872 in 1992. Zadnja dograditev je bila izvedena leta 2001. Danes po poti lahko nadaljujete naprej do ruševin Smlednika.

Grad Smlednik je čudovita lokacija za sprehod, a vendar tudi za raziskovanje tisočletne zgodovine. Poleg ustvarjanja čudovitih fotografij boste zagotovo uživali tudi v prelepem razgledu na Kamniško-Savinjske alpe, Zbiljsko jezero, Šmarno goro in splošno na celotno okolico, dolino in mnoge druge hribe.

Smlednik je nesporno biser slovenske zgodovine, ki je navkljub zobu časa prav posebna točka, vredna obiska. Tik pod gradom pa lahko posedite tudi ob hrani in pijači, ki jo ponudi gostilna v neposredni bližini.

Instagram

Facebook

Kontakt

M

Hej prijatelj, ki si po srcu Indiana Jones in draga dama, ki si po srcu Lara Croft!

Spremljaj Caelum Natura na Facebooku in Instagramu. 

Follow on InstagramLike on Facebook

Pin It on Pinterest

Delite s prijatelji